Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde İlk Türbin Döndürme İşlemi Gerçekleştirildi

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES) elektrik enerjisi üretimi içi...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES) elektrik enerjisi üretimi için yapılan ıslak testler kapsamında, ilk türbin döndürme işleminin başladığını duyurdu.

Bakan Yumaklı, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Yusufeli Barajı ve HES'te elektrik enerjisi üretimi için ıslak testler kapsamındaki ilk türbin döndürme işlemini başlattık. Mühendislerimiz test denemelerini titizlikle takip ediyor. Dünyanın 5'inci en yüksek barajından elektrik alacağımız günler yaklaşıyor." ifadelerini kullandı.

Yusufeli Barajı, 275 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, çift eğrilikli beton kemer barajlar kategorisinde ise dünyanın 5'inci en yüksek barajı konumunda bulunuyor. Kurulu gücü 558 megavat olan barajın yıllık ortalama enerji üretimi ise 1 milyar 900 milyon kilovatsaat olacak. Proje tamamlandığında Türkiye ekonomisine yıllık 6 milyar lira katma değer sağlaması hedefleniyor.

Yusufeli Barajı aynı zamanda, aşağısında bulunan barajların daha verimli çalışabilmesi için Çoruh Nehri'nin akış rejimini ayarlama özelliğine sahip tek depolama tesisi olacak. Barajın tamamlanmasıyla birlikte, Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının üretim kapasitelerinde de artış bekleniyor. Baraj ayrıca, Çoruh Nehri'nin getireceği sedimanın diğer barajların ömrünü uzatması ve taşkın riskinin azaltılması açısından da önemli bir rol oynayacak.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Çoruh Vadisi Projesi'nin önemli bir parçası olan Yusufeli Barajı, 2,1 milyar metreküp su depolama kapasitesine sahip olacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye'nin hidroelektrik enerji üretim kapasitesi de yüzde 2 oranında artacak.

Yusufeli Barajı projesi tamamlandığında, 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılayabilecek ve 750 bin adet elektrikli otomobilin enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip olacak. Barajın su seviyesi 15 Eylül itibarıyla 699,12 kotuna ulaşmış durumda. Elektrik üretimi için ıslak testlere başlanan barajda 3 ünite bulunuyor. İlk olarak Ünite-3'ün test süreci başarılı bir şekilde tamamlandı. Ünite-1 ve Ünite-2'nin ise önümüzdeki dönemde testleri gerçekleştirilecek.

#YusufeliBarajı #HidroelektrikEnerji #BarajProjesi #EnerjiÜretimi #SürdürülebilirEnerji