Yurt Dışından Emekli Vatandaşlara Müjde: Yabancı Plakalı Taşıtlar 4 Yıl Süreyle Türkiye'de Kalabilecek

TAKİP ET

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni düzenleme ile Türkiye'de uzun süre kalan yurt dışından emekli vatandaşların getirdikleri yabancı plakalı taşıtların Türkiye'de kalma süresi arttırıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile birlikte, bu vatandaşlar aralıksız olarak 4 yıl boyunca Türkiye'de taşıtlarını kullanabilecekler.

Önceden 730 güne kadar izin verilen süre sona erdiğinde, yurt dışından emekli vatandaşlar yurt dışına çıkış yapmak zorundaydı ve ancak 185 gün yurt dışında bulunduktan sonra yeni bir izin alabiliyorlardı. Yeni düzenleme ile bu süreç değişti. Artık, taşıt sahibi tarafından yapılan başvuruya istinaden, kişi ve taşıtın yurt dışına çıkış yapmasına gerek olmadan, sürelerin yeniden verilmesi imkanı getirildi.

Bu sayede, yurt dışından emekli vatandaşlar ve Türkiye'de oturum izni almış emekli yabancılar, yabancı plakalı taşıtlarını aralıksız olarak 4 yıl boyunca Türkiye'de kullanabilecekler. Ayrıca, bu hak kullanılarak taşıt 4 yıl Türkiye'de bulunduktan sonra yurt dışına çıkıldığında, en az 185 gün yurt dışında bulunulması şartıyla bu hak yeniden kullanılabilecek. Bu düzenleme ile yurt dışında emekli olan vatandaşların Türkiye'deki taşıt kullanım sürelerinde yaşadıkları mağduriyetin önüne geçilmiş oldu.