Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Maden Çalıştayı'nda konuştu

TAKİP ET

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen "5. Hayatımız Maden Çalıştayı"na katıldı.

Çalıştaya Vali Yiğitbaşı'nın yanı sıra Milletvekilleri Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, iş insanları ve sektör temsilcileri de katıldı.

Çalıştayda konuşan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, çalıştayın önemli kararlar alınmasına ve maden ihracatının geliştirilmesine vesile olmasını temenni etti. Vali Yiğitbaşı, mermerin tarihin ve coğrafyanın bize armağan ettiği önemli bir kaynak olduğunu vurgulayarak, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetlerin mirası olarak mermer sanatının güzel örneklerini gördüğümüzü belirtti.

Vali Yiğitbaşı, Afyonkarahisar ve Ege Bölgesi'nde yüzyıllardır süregelen mermer işlemeciliğinin sanatsal bir nesne, kültürel bir miras ve ekonomik bir emtiaya dönüştüğünü ifade etti. Afyonkarahisar, Denizli, Balıkesir ve Kütahya gibi illerden çıkarılan mermer bloklarının dünya çapında işlenerek ihraç edildiğini ve ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirtti. Vali Yiğitbaşı, Afyonkarahisar'ın 2022 yılındaki maden ihracatında %11,20'lik paya sahip olduğunu ve bu rakamları daha da artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Vali Yiğitbaşı, çalıştayın maden işletmeleri ve ihracat gerçekleştiren firmaların yeni stratejiler ve hedefler geliştirmesine vesile olmasını temenni etti. İhracatta daha yüksek rakamlara ulaşılmasının ülkenin ihtiyaçlarını karşılamada ve ihracatta üst sıralara yükselmede büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Çalıştayın devamında madencilik sektörü ve yaşanan sorunlar ele alındı.