Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu

TAKİP ET

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUAM) Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu" adlı bir etkinliğe katıldı.

Bu etkinlik, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde düzenlendi. AKÜ, Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projeleri Destekleme Programı (TÜBİTAK 1007-KAMAG) kapsamında yürütülen "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi" başlıklı projenin de yürütücüsüdür. Törende, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Vedat Yanık ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Yücel Yılmaz gibi birçok önemli isim yer aldı.

Bu projenin amacı, öncelikli olarak deprem üreten fayların özelliklerini belirlemek ve deprem tehditlerini azaltmaktır. Bu doğrultuda, deprem tekrarlama periyotları, deprem büyüklükleri, fayın kayma hızı ve geçmişte ürettiği deprem sayıları gibi veriler toplanacak. Bu çalışma sayesinde, nüfus yoğunluğu olan bölgelerde, olası yıkıcı depremlere karşı yerleşim alanlarına gelebilecek zararlar en aza indirilebilecek. Ayrıca, AFAD tarafından oluşturulan "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nın güncellenmesinde de bu verilerin kullanılması planlanmaktadır. Elde edilecek bilimsel ve teknik veriler, yatırım projeleri, yerleşim alanları, organize sanayi bölgeleri, ulaşım ve enerji nakil hatları gibi altyapı projelerinin planlanmasında rehber niteliğinde olacak.

Bu projede, TÜBİTAK MAM Koordinasyonunda çalışmalar yürütülecek. AFAD ve MTA gibi kurumlar da projeye destek verecek. 22 üniversite, 14'ü proje yöneticisi olmak üzere bu projeye katkı sağlayacak. Toplam 115 milyon TL büyüklüğündeki projenin ana finansmanı TÜBİTAK tarafından sağlanacak. AFAD ise bu projeye yüzde 20 oranında eş finansman sağlayacak. Kamu-üniversite iş birliğiyle yürütülecek olan projede, 100 araştırmacı ve 90 TÜBİTAK bursiyeri yer alacak. Bunların arasında, 40 lisans öğrencisi TÜBİTAK STAR bursiyeri olacak.