Selim İleri – Edebiyatın Usta Kalemi Hayata Veda Etti
Çağdaş Türk Edebiyatının Köklü İsmi Selim İleri 75 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden, şair, yazar ve senarist Selim İleri 75 yaşında hayatını kaybetti. Ömrünü edebiyata adayan Selim İleri, geride sayısız eser ve unutulmaz bir mıras bıraktı.
Selim İleri, 1955 yılında Cihangir İlkokulu’nda başladığı eğitim yolculuğunda, Firuzağa İlkokulu, Galatasaray Lisesi, Bakırköy Lisesi ve son olarak Atatürk Erkek Lisesi’nde öğrenim gördü. Bu dönemde edebiyat tutkusu ve yeteneği ortaya çıkan İleri, özellikle edebiyat öğretmeni Rauf Mutluay ve Fransızca öğretmeni Vedat Güyol’un rehberliğiyle yazı hayatına yöneldi. 1967 yılında "Yeni Ufuklar" dergisinde yayınlanan ilk eseri "Savaş Çiçekleri" ile edebiyat dünyasına adım atan Selim İleri, bir yıl sonra İlk öykü kitabı olan Cumartesi Yalnızlığı/Güz Notları ile dikkatleri üzerine çekti.
Edebiyat ve Sinema Dünyasındaki İzleri
Selim İleri, 1971 yılında Halit Refiğ’in teklifiyle senaryo yazmaya başladı. "Cennetin Kapısı" ile başlayan bu yolculukta "Günahsızlar," "Bir Demet Menekşe," "Seni Kalbime Göndüm" gibi pek çok senaryoya imza attı. 1982 yılında yayınlanan ve beyaz perdeye uyarlanan Kırık Bir Aşk Hikayesi isimli senaryosu, Sinema Yazarları Birliği tarafından yılın en iyi senaryosu seçildi.
İlk romanı Destan Gönüller 1973’te yayımlandı. Ancak, asıl çıkışını Her Gece Bodrum ile yapan Selim İleri, bu eseriyle Türk edebiyatının unutulmaz yazarlarından biri oldu.
İleri, tiyatro alanında da fark yaratmış; 1997’de sahnelenen Allahaısmarladık Cumhuriyet oyunu, Afife Jale ve Avni Dilligil ödülerini kazandı.
Dergi ve Yayın Dünyasındaki Katkıları
Selim İleri, sadece bireysel yazılarıyla değil, yayıncılık alanındaki projeleriyle de öne çıktı. 1978 yılında Günebakan Yayayını’nı kurarak edebiyat dünyasına destek verdi. Argos dergisinde yöneticilik yapan İleri, burada pek çok edebiyatseverle buluştu.
Onurlandırılan Bir Hayat
1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanıyla taçlandırılan Selim İleri, 2012 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü kazandı.