Şehirlerarası Toplu Taşıma Araçlarına Takip Sistemi Zorunluluğu Hayata Geçirildi

TAKİP ET

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın kararıyla, şehirlerarası toplu taşıma araçlarında takip sistemi zorunluluğu hayata geçirildi.

Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, düzenlemenin trafiği güvenli hale getirmek adına atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti. Yolcu otobüslerinde kullanılacak olan araç takip cihazları, hız bilgilerini her 2 dakikada bir Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi'ne aktaracak.

Araç Takip Sistemleri: Can Güvenliği İçin Hayati Önem Taşıyor

Arvento'nun Genel Müdürü Özer Hıncal, araç takip sistemlerinin tercih değil bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, kazaların önlenmesinde bu teknolojinin ne kadar etkili olduğunu açıkladı. Hıncal, 18 yıllık tecrübe ve 130 binden fazla şirket aracında kullanılan sistemlerle elde edilen verilerin, araç takip sistemlerinin hız kontrolünde yüzde yüz etkin olduğunu gösterdiğini ifade etti. Otomatik hız kontrolü sayesinde, sürücü hatalarının neden olduğu kazaların önlendiğini belirtti.

Trafik Kazalarının Azaltılması İçin Teknolojik Çözüm

2023 yılında ülkemizde yaşanan 230 binden fazla trafik kazasının büyük bir kısmının sürücü hatalarından kaynaklandığını hatırlatan Hıncal, günümüz teknolojisinin bu soruna çözüm getirebileceğini ifade etti. Araç takip sistemleri sayesinde, aracın ve sürücünün anlık olarak izlenebileceğini ve bu sayede kazaların minimuma indirilebileceğini belirtti.

Toplu Taşıma ve Hız Kontrolünde Devrim Niteliğinde Düzenleme

Toplu taşıma araçlarında zorunlu hale getirilen araç takip sistemi, sadece can güvenliği açısından değil, aynı zamanda korsan taşımacılığın ve usulsüzlüklerin önlenmesi, daha etkin güzergah planlaması ve doğal afet durumlarında verilerin hızlı bir şekilde kullanılması açısından da büyük önem taşıyor. Bu düzenleme, sadece trafik güvenliğine katkı sağlamakla kalmayıp, toplu taşımanın daha güvenli ve verimli hale gelmesine de olanak tanıyor.