Motorinde Zam Şoku: İndirim Kısa Sürdü

TAKİP ET

Akaryakıt alanında yaşanan indirim sevinci beklenenden kısa sürüyor. Dün motorine yapılan 1 lira 64 kuruşluk indirimin ardından, bu gece yarısından itibaren 1 lira 14 kuruşluk bir zam bekleniyor. Brent petrol fiyatlarının gerilemesi sonucu yaşanan indirim sevinci, zamlı rakamlarla yerini hüzne bırakıyor.

Akaryakıt sektöründeki posizyonlarına göre tüketiciler, indirim habercisi günlerin neşesini uzun süre tatmadan zamla şok olacak. 1 lira 64 kuruşluk indirimin ardından, motorine gece yarısından itibaren 1 lira 14 kuruş zam yapılması bekleniyor.

Brent petrol fiyatlarının 80-82 dolar seviyesine gerilemesi sonrası motorine dün 1 lira 64 kuruşluk bir düşüş yaşanmış, fakat bu indirime karşın, bu gece yarısından itibaren motorin fiyatlarına 1 lira 14 kuruş zam yapılacağı duyuruldu. Bu durum, araç sahiplerinin kısa süren indirim sevincine hüzün olarak yansıdı.

Zam Sonrasında Motorin Fiyatları Ne Olacak?

Artışın ardından, İstanbul'da motorin litresi 37 lira 60 kuruşa, Ankara'da 38 lira 17 kuruşa, İzmir'de ise 38 lira 39 kuruşa çıkacak.

Seçim Sonrası Akaryakıt Fiyatları İkiye Katlandı

Bu yılın Mayıs ayında yapılan seçimlerden önce, benzin litrenin 19 lira, motorin litrenin ise 18 lira seviyelerinde olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ancak seçimlerden sonra akaryakıt fiyatları hızla artarak iki katına çıktı.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanır?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları nasıl hesaplanır diye merak edenler için; hesaplama işlemi şu şekilde yapılır: öncelikle Gümrüksüz rafineri fiyatına, ÖTV ve EPDK payı eklenir ve bu durum KDV hariç Rafineri satış fiyatını verir. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasalarında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kurundaki değişimler takip edilir. Bu takip sonucu elde edilen verilere göre belirlenen fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı bulunur.