Millî Savunma Bakanlığı Haftalık Faaliyet Raporu - 30 Kasım 2023

TAKİP ET

Millî Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son haftaki faaliyetleri hakkında bir basın bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Millî Savunma Bakanlığının Faaliyetleri ve Operasyon Güncellemeleri

Toplantıda, Pençe-Kilit Operasyonu ve diğer güvenlik operasyonlarına ilişkin önemli bilgiler paylaşıldı. Ayrıca, Türkiye'nin bölgesel ve küresel barışa katkıları ve insani yardım faaliyetleri de vurgulandı.

Terörle Mücadelede Başarılar

Son bir haftada, Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde 49 terörist etkisiz hâle getirildi. Bu operasyonlarla birlikte, 1 Ocak'tan itibaren etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 1.976'ya, 24 Temmuz 2015'ten itibaren ise 39 bin 319'a ulaştı. Irak'ın kuzeyindeki Gara, Metina, Hakurk ve Kandil bölgelerinde düzenlenen hava harekâtları sonucunda 17 terör hedefi imha edildi.

Pençe-Kilit Operasyonu Detayları

Pençe-Kilit Harekâtı'nda bugüne kadar 647 terörist etkisiz hâle getirildi. Toplamda 1.391 silah ve 780 bin 57 mühimmat ele geçirildi. Ayrıca, 2.515 mayın/el yapımı patlayıcı tespit edilerek imha edildi, 812 mağara/sığınak kullanılamaz hâle getirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgedeki arama-tarama faaliyetleri kapsamında bir mağara daha ele geçirdi.

Suriye'de Terörle Mücadele

Suriye'de, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sağladığı güvenlik ve huzur ortamını bozmaya yönelik teröristlerin taciz ve saldırı girişimleri devam ediyor. 1 Ocak'tan itibaren birliklere yapılan 461 taciz ve saldırıya karşılık verilerek, 31'i son bir haftada olmak üzere toplamda 1.408 terörist etkisiz hâle getirildi.

Hudut Güvenliği

Hudut güvenliği konusunda alınan yoğun tedbirlerle, son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 220 kişi yakalandı. Bu kişilerden 5'i terörist olarak tespit edildi. Ayrıca, 2.391 kişi hududu geçemeden engellendi. Yıl içinde toplamda 12 bin 687 kişi yasa dışı geçiş yapmaya çalışırken yakalandı, 581 terör örgütü mensubu kolluk kuvvetlerine teslim edildi.

İnsani Yardım ve Diplomasi

Türkiye, Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlarla koordineli olarak gönderilen yardımlar arasında tıbbi malzemeler bulunuyor. Ayrıca, Türkiye'nin Gazze için şimdiye kadar gönderdiği insani yardım malzemesi 222.5 tonu aştı. Türkiye, Gazze'deki çatışmalara 4 günlük insani ara verilmesi mutabakatını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor.

Savunma Sanayi ve Teknoloji

Türkiye'nin savunma sanayi alanındaki yerli üretimleri devam ediyor. Taktik Tekerlekli Araçlar Projesi kapsamında 6 adet Zırhlı Tekerlekli Araç Kurtarıcısı Kara Kuvvetleri envanterine alındı. Ayrıca, yerli asayiş ve emniyet botu ASBOT'un üçüncüsü teslim edildi.

Personel Temini ve Eğitim Faaliyetleri

Millî Savunma Bakanlığı, personel temini ve askerî öğrenci alım faaliyetlerine devam ediyor. Dış kaynaktan bando sınıfı muvazzaf astsubay adayı temini için başvurular 4 Aralık'ta başladı ve 24 Aralık'a kadar devam edecek.

Bölgesel ve Küresel Diplomasi

Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgesel ve küresel barışa katkı sağlamaya devam ediyor. Karadeniz'deki mayın tehlikesine karşı düzenlenen Türkiye, Bulgaristan ve Romanya heyetlerinin yer aldığı Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Toplantısı'nın 3. turu başarıyla gerçekleştirildi. Ayrıca, Türkiye'nin Birleşik Krallık ve Katar ile yürüttüğü savunma ve güvenlik iş birliği görüşmeleri sonucunda "Savunma İş Birliği Niyet Beyanı" imzalandı.

Sonuç ve Mesaj

Millî Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bekamızı koruma azmi ve kararlılığıyla çalışmalarına devam ettiğini vurgulayarak, asil milletimizin sevgisi ve güveniyle her türlü tehdit ve tehlikeye karşı kararlılıkla mücadele edileceğini belirtti. Türk Silahlı Kuvvetleri, üstlendiği tüm görevleri başarıyla yerine getirmeye devam edecek