Marmara Bölgesinde Meydana Gelen 5.1 Büyüklüğündeki Depremin Etkileri ve Son Durum

TAKİP ET

Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, İstanbul başta olmak üzere birçok ilde büyük bir endişe yarattı.

Bu deprem, çevre illerden gelen hissedildi haberleriyle gündemde sıcak bir yer edindi. AFAD'ın açıklamasına göre, deprem Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde merkez üssüne sahipti ve yaklaşık 9 kilometre derinlikte gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.9 olarak ölçtü.

Depremin Hissedildiği İllere Etkisi

Deprem, özellikle İstanbul, Bursa, Kocaeli ve çevre illerde belirgin bir şekilde hissedildi. Kısa süre içinde sosyal medyada paylaşılan videolar ve yorumlar, depremin etkisinin oldukça kuvvetli olduğunu gösterdi. Ancak, şu ana kadar bildirilen bilgilere göre, kentlerde ciddi bir olumsuz durum yaşanmamıştır.

İstanbul Valisi Davut Gül, depremin ardından yaptığı açıklamada, şehir genelinde herhangi bir olumsuz durum olmadığını belirtti. Bu, depremin etkilerinin yerel düzeyde kontrol altında olduğunu gösteren önemli bir bilgidir.

İlgili Yetkililerden Açıklamalar

İstanbul Valisi Davut Gül:

Vali Gül, depremin ardından yaptığı açıklamada, "Sarsıntının kent genelinde olumsuz bir duruma neden olmadığını belirtmek isterim. Ekiplerimiz olay yerinde gerekli kontrolleri sağlıyor" dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya:

Bakan Yerlikaya, yaptığı açıklamada, "Marmara Denizi Gemlik Açıklarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun" ifadelerini kullandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, depremin etkileriyle ilgili olarak, "İstanbul'da da hissedilen Gemlik merkezli 5.1 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm illerimize geçmiş olsun. İstanbul'da şu ana kadar bize ulaşan olumsuz bir durum söz konusu değil, takip ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş:

Bursa Valisi, depremin ardından yaptığı ilk açıklamada, "Can kaybı ve bir hasar yok" şeklinde bilgi verdi.

AFAD Başkanı'ndan Açıklama: "Artçı Sarsıntılar Olabilir"

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, TRT Haber canlı yayınında yaptığı açıklamada, "İstanbul başta olmak üzere civar illerden de hissedildi. 5.1 olarak ölçüldü ve Mudanya açıklarında olmuş. Marmara'da çok sayıda aktif fay var birisi de Gemlik fayı, muhtemelen bu fayda oluştu. Kırılmayı bekleyen Marmara'da çok fay var. Bu fayın karakterini de öğrendiğimizde her şey daha net olarak ortaya çıkacak. Deprem orta büyüklükteydi, artçı sarsıntılar da olabilir. Kırılmayı bekleyen birçok aktif fay var. Ne zaman ne büyüklükte bir deprem olacağını sormanın bir mantığı yok artık" ifadelerini kullandı.

Depremin Ardından Alınan Önlemler

Deprem sonrasında, AFAD ve diğer ilgili kurumlar tarafından hızla önlemler alınmıştır. Saha tarama çalışmaları için ekipler bölgeye sevk edilmiş, olası artçı sarsıntılara karşı tedbirler alınmıştır