Kıtalar Arasında Hayal Edilen Meslekler: Türkiye Küresel Kariyer Hedeflerinden Ne Öğrenebilir?

TAKİP ET

Bireylerin mayalandığı kültürel değerler, özümsediği ekonomik koşullar ve teknolojik alanda yaşanan gelişmeler, hayal edilen mesleklerin seçimini doğrudan etkileyen faktörleri oluşturur.

Kültürel değerler bireylerin seçimlerini, ekonomik koşullar maddi kazanç elde etme dürtüsünü ve teknolojik gelişmeler iş dünyasının trendlerini etkiler.

Genellikle hayal edilen meslekler yüksek hayat standartlarına sahip olma ideali doğrultusunda belirlenir. Yüksek hayat standartları ise günümüzde göreceli bir kavram olarak karşımıza çıkar. Örneğin kimleri için seyahat ederek para kazanma seçeneği yüksek hayat standartlarını temsil ederken, kimileri için sabit bir işte çalışıp akşam eve dönme seçeneği daha cazip bir çalışma şeklidir.

Nitekim küresel ölçekte toplumun çoğunluğu tarafından hayal edilen çeşitli meslekler bulunur. Bu konu hakkında derinlemesine bir araştırma hazırlayan Jobseeker platformu, dünya çapında yapılan 50.000’den fazla internet sorgusunu analiz ederek en çok hayal edilen meslekleri kıtalar ve ülkeler özelinde belirledi. Çalışma sonuçlarında elde edilen bulgular, Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiye sahip ülkeler için önemli bilgiler sunma potansiyeline sahip.

Global Ölçekte Trend Olan Kariyer Hedefleri Doğrultusunda Elde Edilebilecek Çıkarımlar

Araştırma sonuçları doğrultusunda pilot, uçuş görevlisi, modellik, psikolog ve sosyal medya fenomenliği, global ölçekte en çok hayal edilen meslekler içerisinde bulunmakta. Afrika ve Asya kıtalarında pilot olma hayalinin, Avrupa kıtasında model olma hedefinin ve Kuzey Amerika kıtasında uçuş görevlisi olma idealinin popüler konumda yer aldığı görülmekte.

Bu eğilimler önümüzdeki yıllar içerisinde Afrika ve Asya kıtalarında pilot yetiştirme yetkisine sahip olan kuruluşların, Avrupa kıtasında model ajanslarının ve Kuzey Amerika kıtasında uçuş görevlisi yetiştiren kurumların artış gösterebileceğini işaret etmekte. Bu bakış açısıyla pilot ve uçuş görevlisi yetiştiren kuruluşların ülke ekonomisine katkıda bulunabilecek önemli fırsatlar sunabileceği anlaşılmakta.

Küresel Çapta Hayal Edilen Meslekler Kapsamında Türkiye’nin Konumu

Araştırma sonuçları Türkiye’deki bireylerin en çok hayal kurduğu mesleklerin sırasıyla pilot, doktor, model, fenomen ve psikolog olduğunu göstermekte. Türkiye’deki iş gücünün ağırlıklı olarak genç yaştaki bireylerden oluşması, istendiği takdirde bireylerin radikal bir kariyer değişikliği yaparak hayal kurdukları mesleklere yönlenmesi adına uygun bir zemin oluşturmakta.

Küresel çapta ve Türkiye özelinde hayal edilen meslekler karşılaştırmalı olarak incelendiğinde, güncel trendlerin oldukça yakın olduğu görülmekte. Örneğin pilotluk mesleği küresel çapta ve Türkiye’de ilk sırada yer alırken, modellik mesleği ise üçüncü sırada bulunur. Bununla birlikte fenomen, psikolog ve doktorluk meslekleri küresel çapta hayal edilen ilk 10 meslek içerisinde yer alır.

Her ne kadar Türkiye’deki eğitim sistemi öğrencilerin genç yaşta çeşitli meslek dallarına yönlendirilmesi temeli üzerine kurulu olsa da meslek seçimi hakkında yapılacak çeşitli çalışmalar daha verimli sonuçlar elde edilmesini sağlayabilir. Örneğin havacılık sektörünün reklamını yapan fuar organizasyonları daha sık düzenlenebilir ve eğitim kuruluşlarına farklı mesleklerde çalışan uzmanlar davet edilebilir.

Kıtalar Arasında Hayal Edilen Mesleklerin Türkiye’ye Sunduğu Fırsatlar

Hayal edilen meslekler kapsamında belirlenen küresel eğilimler, genç ve dinamik nüfusu ile ön plana çıkan Türkiye’nin potansiyel iş gücünü gelecekte daha etkili bir şekilde kullanabilmesi adına önemli bilgiler sunar. Küresel trendlerin oluşturacağı ihtiyaç doğrultusunda öğrencileri ve kariyer değişikliği yapmak isteyen bireyleri eğitim programları doğrultusunda yetiştirmek, bu konu hakkında izlenebilecek yaklaşımlar arasında bulunur.

Ayrıca yatırımcılar tarafından küresel çapta havacılık eğitimi veren kuruluşlara yatırım yapma seçeneği, yaratıcı endüstrilerin desteklenmesi ve dijital içerik oluşturma kurslarının açılması gibi girişimler, global trendler doğrultusunda değerlendirilebilecek seçenekler arasında bulunur. Nitekim ilgili girişimleri hayata geçirmeden önce detaylı bir araştırma yapılması ve karşılaşılabilecek olumlu ve olumsuz gelişmeler hakkında çalışma hazırlanması gerekir.

Kültürel ve Ekonomik Yansımalar

Türkiye’nin kültürel kimliği, iş piyasası ve gelişen ekonomisi, küresel çapta iş dünyasının eğilim gösterdiği mesleki trendler üzerinde önemli bir etki oluşturabilir. Misafirperver Türk halkı tarafından hayal edilen mesleklerin bulunduğu sektörlerde geliştirilecek çalışmalar, farklı ülkelerde bulunan ve hayal ettiği meslekte çalışmayı arzulayan bireylere alternatif bir seçenek sunabilir.

Bu seçenek ülkeye girecek döviz miktarını artırmakla birlikte milli gelire katkı sağlayabilecek bir kaynak sunabilir. Ayrıca Türkiye’nin havacılık sektörü içerisinde yüksek potansiyele sahip olması, yapılacak yeni girişimlerle birlikte ulusal iş piyasaları içerisinde ülkemizin daha rekabetçi bir konuma ulaşmasını sağlayabilir.

Sonuç

Küresel anlamda hayal edilen meslekler her ne kadar sektörler arasında somut bir şekilde karşılaştırma yapılmasını sağlasa da aynı zamanda potansiyel fırsatları belirlemek ve değerlendirmek için önemli bir fırsat sunar. Yarının iş dünyası içerisinde atılacak doğru adımları belirlemek için günümüz iş dünyasının güncel yapısını ve eğilimlerini tam anlamıyla kavramak gerekir.

Global ölçekte hayal edilen meslekleri ve iş dünyasının eğilimlerini bu bakış açısıyla ele almak, yeni bir perspektif oluşturulmasına yardımcı olacaktır. Politikacılar, eğitimciler ve şirketler, iş dünyası içerisinde atacakları yeni adımları belirlerken küresel iş eğilimlerini göz önünde bulundurmalıdır. Böylece yeni gelişmelere ayak uydurulabilir ve potansiyel fırsatlar değerlendirilebilir.