İngilizce Gerekli, Peki İş İngilizcesi?

TAKİP ET

İngilizce; dünya çapında yaklaşık 400 milyon kişi tarafından ana dil olarak konuşulmakta. Çince ve İspanyolcadan sonra dünyada en yaygın konuşulan üçüncü dil.

İngilizce; dünya çapında yaklaşık 400 milyon kişi tarafından ana dil olarak konuşulmakta. Çince ve İspanyolcadan sonra dünyada en yaygın konuşulan üçüncü dil. Aynı zamanda 118'den fazla ülkede yaygın olarak konuşulmakta ve öğretilmekte. İnternetten artık herhangi bir konuda bilgi sahibi olmak istediğimizde Türkçe kaynaklar bize yetmiyor ve daha derin bir bilgiye sahibi olabilmek için illaki İngilizce bilmeniz en azından belli bir seviyede konuşabilmeniz önemli.

İngilizcenin bugün global bir dil olmasının ve tüm dünyada yaklaşık 2 milyar kişi tarafından konuşulmasının ana nedenlerinden biri Britanya İmparatorluğu. 18. yüzyılın sonlarında, dünyanın yaklaşık dörtte biri Britanya İmparatorluğu tarafından sömürgeleştirildikten sonra, İngilizce doğal olarak dünya çapında yayılmaya başladı. Yayılmaya başlamasının arkasındaki daha az önemli ikinci itici güç ise 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerikan şirketlerinin hızla büyümesi ve dünyanın her yerinde ticaret yapmaya başlamasıyla İngilizcenin global bir ticaret dili olarak kullanılmaya başlanması. Ayrıca Amerikan kültürü, müziği ve Hollywood filmleri aracılığıyla İngilizce; yoğun bir şekilde ihraç edilmiş, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin kültürünü etkileyerek kitleler için ortak bir dil haline gelmiştir.

İngilizce dünya genelinde pek çok insanın ana dili olmasa da uluslararası ticaretin ortak dili olarak evrensel kabul görmekte. İşletmelerin verimli bir şekilde iletişim kurması için ortak bir dil olan İngilizce, sorunsuz operasyonel süreçler için olanak tanıyan, global iletişim için ortak bir platform sağlamakta.

Türkiye’de İngilizce eğitim veren pek çok okul var. Bunun dışında eğitimini İngilizce almayan kişiler için de artık global dünyada her şeye erişim çok kolay ve pek çok farklı kanaldan İngilizcelerini belli bir seviyeye kadar geliştirebiliyorlar.  Ancak iş dünyasında kullanılan İngilizcenin profesyonel olması, uluslararası platformlarda hak ettiğiniz değeri görmeniz ve global dünyanın güçlü bir oyuncusu olabilmeniz için olmazsa olmazlardan.

İş hayatında başarılı olabilmek için maalesef okullarda öğretilen İngilizce çoğu zaman yeterli gelmiyor. İş İngilizcesi ise tamamen başka bir uzmanlık.

İş İngilizcesi, genel konulara değil, iş hayatı ile ilgili konulara odaklanıyor. Uluslararası toplantılarda, sunumlarda kullanılan günlük konuşma dili dışında çok daha profesyonel kalıplarla, deyim ve sözcüklerle karşı tarafta güçlü bir etki yaratmak ancak global iş iletişimi becerilerinizin ne kadar güçlü olduğu ve İş İngilizcenizin ne kadar iyi olduğu ile doğru orantılı. Profesyonel bir dil kullanarak iş yazışmalarını yapmak, rapor yazmak, müşterilerle ya da iş ortaklarıyla müzakerelerde bulunmak rakiplerin çok önüne geçmenize yardımcı olacak.

İş İngilizcesi yani Business English ayrı bir uzmanlık alanı ve bu konuda etkili olabilmek için tamamen bu konuya uzmanlaşmış şirketler var.  İngilizce konuşmakla birlikte çok önemli bir sunum hazırlarken akıcı ve etkileyici kalıplar kullanmak için sizin o sunumda neyi nasıl ifade etmek istediğinizi tam olarak anlayabilecek eğitmenlerle çalışmalısınız.  Kurumsal iş hayatından gelen eğitmenler ihtiyacınızı çok doğru analiz ederek, tam olarak nerede nasıl bir gelişime ihtiyaç duyduğunuzu belirleyerek size özel bir program çıkarmalı.

Genel İngilizce ile İş İngilizcesi Arasındaki Temel Farklar

“Ne farkeder İngilizce İngilizcedir” diyenler için aradaki farkları araştırdığımızda şunları gördük ki; genel İngilizce her seviyeye açık ancak İş İngilizcesi öğrenebilmek için kişinin İngilizce seviyesinin minimum Intermediate olması gerekiyor. Genel İngilizce’de genel konular, konuşma dili ile öğretiliyor ancak; İş İngilizcesi eğitimi iş hayatına özel içerikler ile profesyonel dili öğretiyor. Genel İngilizce eğitimlerinde amaç İngilizce ifade kabiliyeti kazanmak; oysa İş İngilizcesinde global iş hayatında akıcı, profesyonel ve özgüvenle ifade becerisi kazandırılıyor. Genel İngilizce öğreten dil kursları sınıflar halinde veya özel ders ile öğretmen/öğrenci ilişkisi içerisinde eğitimler sağlarken; yalnızca İş İngilizcesi ve global iletişim becerilerine odaklanan şirketlerde birebir koçluk hizmeti aracılığıyla role play ve case study metodları ile çalışılıyor ve içerikler, kişinin iş hayatında karşılaştığı durumlardan türetiliyor. Dil kurslarında genel İngilizce eğitimini, İngilizce edebiyat veya İngilizce öğretmenliği okumuş öğretmenler sunmakta; oysa İş İngilizcesinde eğitmenler yurt dışında yetişmiş, yaşamış, okumuş, ya da çalışmış, kurumsal iş hayatından gelen ana dil seviyesinde İngilizce’ye hakim  “bilingual” profesyonellerden oluşuyor.

İş Hayatında En Sık Yanlış Telaffuz Edilen İngilizce Kelimeler

İş hayatında, özellikle plaza dilinde sıklıkla kullanılan bazı İngilizce terimleri birçok kişinin yanlış telaffuz ettiğini biliyor muydunuz? İş İngilizcesi konusunda uzmanlaşmış şirketlerden Executive English Coaching’in danışanlarından en sık duyduğu yanlış telaffuz edilen İngilizce kelimeler şunlarmış;

LinkedIn: İş dünyasının en önemli sosyal paylaşım platformunun isminin sıklıkla yanlış telaffuz edildiğini biliyor muydunuz?  Doğru telaffuzu şöyle: (“linkdin”) kelimesinde k ve d harfi birleşik söylenmeli. Bazen duyduğumuz “linkidin” (k ile d harfi arasında i sesi) telaffuzu yanlış.

Purchase: Purchase (satın alma) tüm kurumsal şirketlerde sıklıkla kullanılan bir kelime. Purchase teriminin doğru telaffuzu ise “pörçıs”; “pörçeys” değil.

Analysis: Türkçe yazmak gerekirse bu kelimeyi “eneelisis” diye okumak gerek; yani ilk a harfini kısa okumak ve asıl vurguyu ikinci heceye (“a-na-lysis”) yapmak gerekiyor.

Percent: Bu kelime “pörsent” diye okunmalı

İngilizce olmazsa olmaz. Global iş dünyasının bir parçası olmak, uluslararası  platformlarda hak ettiğiniz yere gelebilmek için ise İş İngilizcesi olmazsa olmaz.

İngilizce İş İngilizcesi