EYT'yi Kaçıranlar Yıllarca Emeklilik İçin Bekleyecek mi?": CHP'den Bakan Işıkhan'a Sorular

TAKİP ET

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a, çalışanların emeklilik ve kadrolaşma süreçlerine yönelik eleştirilerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Av. Burcu Köksal, aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) alacakları ile ilgili endişelerini dile getirdi. Köksal, bu konuları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gündeme taşıdı.

Köksal, 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi yapan vatandaşların mağdur olduğunu belirterek, "Bir gün ile beş gün ile bir ay ile bir yıl ile Emeklilikte Yaşa Takılanları (EYT) kaçıran vatandaşlar yıllarca emeklilik için beklemek zorunda kaldı" dedi. Bu durumun düzeltilip düzeltilmeyeceğine dair bir belirsizlik olduğunu da ekledi.

Köksal, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun alacaklarının toplanamaması ve SGK'nın borçlarının tahsil edilememesi meselesine de değindi. Bakanlığın alacaklarını alaması için bir uğraşı olduğunu belirterek, "Sosyal Güvenlik Kurumu bugün 477 milyar 331 milyon 318 bin 9 lira alacaklı durumda" ifadesini kullandı.

Köksal, Taşeron işçilerin kadro alamamasına da dikkat çekti ve bu konuda hükümetin tavrını eleştirdi. " AKP iktidarı döneminde Türkiye adeta bir taşeron cumhuriyeti haline dönüştürüldü" ifadesini kullanan Köksal, taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için bakanlıkça bir çalışmanın olup olmadığını sordu.

Köksal ayrıca, Sputnik Türkiye ofisinden sendikalı oldukları için işten çıkartılan gazetecilerin durumunu da dile getirdi ve bu konuda yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi talep etti.

Köksal son olarak "Mültecilerin ülkesine geri dönmesi yerine Türkiye'de kalıcı olarak kalmaları ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun içerisinde tam bir entegrasyonu mu sağlanacak?" şeklinde bir soru yöneltti.

Köksal'ın konuyla ilgili sorularına ve eleştirilerine Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanı Vedat Işıkhan'ın cevapları merakla bekleniyor.