Doğalgaz Desteğine Zam ve Başvuru Detayları

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklama ile Doğal Gaz Tüketim Desteği'nde önemli bir artış gerçekleşti. Kış dönemine yönelik yapılan bu destek, ihtiyaç sahibi hanelere yönelik hayata geçirilmiş ve başvurular hala devam ediyor. Bu yıl için hane başına 1.500 ila 3.500 lira arasında değişen ödemeler, ihtiyaç sahiplerine maddi bir destek sağlamayı hedefliyor.

Doğalgaz Desteğindeki Artış ve Yeni Özellikler

Erdoğan'ın açıklamalarına göre, doğalgaz tüketim desteği düzenli sosyal yardım programları arasına dahil edilmiş durumda. Yıllık 900 ila 2.500 lira arasında olan toplam 8 aylık ödeme miktarı 1.500 ila 3.500 liraya yükseltilmiş durumda. Buna göre aylık destek miktarı da 112 ila 312 lira arasından 188 lira ila 438 liraya çıkarılmıştır. Ayrıca, tüm mesken aboneleri 1 Mayıs 2024’e kadar 25 metreküp doğalgazı (değeri yaklaşık 150 lira) bedava kullanma hakkına sahiptir.

Başvurular Nasıl Yapılır?

Doğalgaz tüketim desteği başvuruları e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Başvuru için T.C. kimlik numarası ve şifre ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 'Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti' sayfasına giriş yapmak yeterlidir. Başvurular, ihtiyaç sahibi vatandaşların kimliklerini doğrulayarak kolayca iletebileceği bir sistem üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Kimler Başvurabilir?

Doğalgaz desteğinden yararlanmak isteyen kişilerin taşıması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şu şekildedir:

Türk vatandaşı olmak,

Doğalgaz arzı sağlanan ilçe/beldede ikamet etmek,

İkamet adresinde ön ödemeli ya da faturalı sayaca bağlı bir doğalgaz aboneliğine sahip olmak,

Ödenecek faturasının mesken abone grubuna ait olması,

İlgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca hak sahipliği kararı alınmış olması.

Ayrıca, başvuruda bulunan ailelerin hanedeki kişi başına düşen aylık gelirin 3.800 liranın altında olması gerekmektedir. Bu durumda olan aileler, doğalgaz desteği için başvuruda bulunabilirler.

Kiracılar da Yararlanabilir

Doğalgaz desteği, sadece ev sahiplerine değil, kiracılara da yöneliktir. İhtiyaç sahibi olmak şartıyla doğalgaz altyapısı bulunan 647 ilçe/beldede ikamet eden ve doğalgaz aboneliği olan kiracılar da destekten yararlanabilirler.

Sağlık Sorunu Olanlara Ek Ödeme

Başvuru sırasında sağlık raporu ibraz eden kronik hastalara veya cihaza bağlı yaşayanlara ek ödeme yapılmaktadır. Hastalığına dair raporunu sisteme kaydeden kişilere belirlenen destek tutarının yüzde 5 fazlası ödenecektir.

Kaynak: Afyon Kent Haber