Bakü'de İklim Krizi İle Mücadelede Yeni Adımlar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Dünya Liderleri İklim Zirvesi'nde kapsamlı açıklamalarda bulundu.
İklim krizinin olumsuz etkilerinin en yoğun hissedildiği ülkeler arasında olduklarını ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin 2053 yılı için hedeflediği net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma vizyonu doğrultusunda çeşitli sektörlerde dönüşümler gerçekleştirdiğini belirtti.
Türkiye'nin 2024-2030 yıllarını kapsayan İklim Değişikliği Azaltım ve Uyum Strateji Eylem Planlarını uygulamaya aldığını duyuran Erdoğan, toplam kurulu güç içerisinde yenilenebilir enerjinin payını %59'a çıkardıklarını açıkladı. Bu oranla Türkiye, Avrupa'da 5'inci ve dünyada 11'inci sırada yer almakta.
2035 yılına kadar rüzgâr ve güneş enerjisi kurulu güçlerinin 31 bin megavattan 120 bin megavata çıkarılacağını ifade eden Erdoğan, nükleer enerjide ise 2050 yılına kadar 20 bin megavatlık bir kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı. 2024-2030 yıllarını kapsayan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 100 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyon azaltımı öngörülüyor.
Erdoğan, yerli elektrikli otomobil Togg'un yaygınlaştırılmaya devam edildiğini ve Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan Sıfır Atık Projesi'nin iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir güç kattığını söyledi. Projenin başlangıcından bu yana 59 milyon ton sera gazı emisyonunun önlendiğini belirtti.
Su kaynaklarının etkin kullanımı için Su Verimliliği Seferberliği ilan edildiğini dile getiren Erdoğan, Millî Ağaçlandırma Günü olarak belirlenen her 11 Kasım'da milyonlarca fidanı toprakla buluşturduklarını ifade etti.
Erdoğan, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına cevap verecek bir iklim finansmanı hedefinin zirve çerçevesinde belirlenmesini umduğunu dile getirirken, başarılı organizasyon ve samimi ev sahipliği için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teşekkür etti.