Asgari Ücrette Üç Olası Zam Senaryosu!

TAKİP ET

Asgari ücretin ne kadar olacağına dair geri sayım başladı. Üç farklı zam senaryosu masada: yüzde 45, 50 ve 40. İlk senaryo yüzde 40 seviyesinden başlaması ve refah payı eklemesi ile yüzde 50'lere kadar çıkması bekleniyor. Zam kararları milyonların maaş zammını etkileyecek ve enflasyon bu kararda kritik bir role sahip olacak. Alt sınır yüzde 40 olarak belirlenirken refah payının eklenmesi ile bu oranın yüzde 50'ye yükselme olasılığı gündemde.

Asgari ücretin ne kadar olacağı raporlarına dair geri sayım başlamış durumda. Enflasyon üzerine gerçekleştirilen hesaplama direk olarak, artış oranının %40'lık bir başlangıç seviyesinden hesaplanmasına yol açabilir. İçerisine refah payının da eklenmesiyle, bu oranın %45 veya %50'ye kadar çıkmaya aday olduğu belirtiliyor. Bu durumda, %40'lık bir zamda asgari ücretin 15.963 lira olacağı öngörülürken, %45'lik bir zamda bu rakamın 16.533 lira, %50'lik bir zamda ise 17.103 lira olacağı ifade ediliyor.

Bu ay içerisinde toplanacak olan komisyonun, ay sonuna kadar dört toplantı gerçekleştirerek artış konusunda nihai bir karar vermesi bekleniyor. Milyonlarca insanın maaş artışı üzerine olan enflasyon oranı, bu durumda kritik bir önemi haiz. Ön görülen 6 aylık enflasyonun %38-40 civarında olacağı tahmin ediliyor. Zam durumunda, alt sınır olarak belirlenen %40'lık oranın refah payının eklenmesiyle birlikte artırılabilme olasılığı %45 veya %50'ye kadar çıkabilmesi konusunda tartışmalar süregeliyor.

Asgari ücret zammının belirlenmesinde kullanılacak enflasyon rakamları açıklanacakken, bu zam hem Orta Vadeli Program'ın hem de Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi rahatlıkla %65 olabilir. Bu orana dayalı olarak, 6 aylık enflasyon oranı da %37.76 ile belirtildi.

Belirtilen bilgilere aykırı olarak, asgari ücret zammında alt sınır olarak %40 belirlendi. Bu orana göre ise 6 aylık enflasyon beklentisi olan %37.76'lık oranın en az %40'a çıkarılması düşünülüyor. %40'lık bir zam durumunda, net asgari ücretin 15.963 lira olacağı belirtilmekte.

Öte yandan, refah payının eklenecek olması durumunda, zam oranının %45 ila %50 civarına çıkacağı tahmin ediliyor. %45'lik bir zamda ise asgari ücretin 16.533 lira olacağı ifade ediliyor. Eğer zam %50 seviyelerine ulaşırsa, yeni asgari ücretin 17.103 lira olacağı belirtiliyor.