AKÜ Sosyoloji Kulübü, Lösemi Hakkında Bilinçlendirme Etkinliği Düzenledi

TAKİP ET

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Kulübü, "Lösemi Hakkında Bilinçlendirme" etkinliği düzenledi.

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla gerçekleştirilen etkinliğe Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Koçak, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Etkinlik, Erdal Akar Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü birinci sınıf öğrencisi Zehra Akcan, Lösemi teşhisi konulduktan sonra geçirdiği 12 senelik süreci anlattı. Akcan, Lösemi'nin kan kanseri olduğunu belirterek, hastalık hakkında deneyimlerini paylaştı. Lösemi, vücutta görevli olan akyuvar hücrelerinin üretiminde ve gelişiminde sorun yaşanmasıyla karakterize edilen bir grup kan hastalığıdır. Her yaşta görülebilen kan kanseri, çocuklar ve 50 yaş üstü yetişkinlerde daha yaygın olarak görülür. Erken teşhisin tedavi şansını yükselttiği hastalığın önemi büyük. Kesin teşhis için kemik iliği biyopsisi yoluyla kök hücrelerin incelenmesi gerekmektedir.

Akcan, hastalık sürecinde dikkat edilmesi gereken konulara vurgu yaparak, hastaların kemoterapi sonrasında bağışıklık sistemlerinin zayıfladığına dikkat çekti. Bu nedenle hastaların dış etkenlerden korunmak için maske takması gereklidir. Ayrıca beslenmeye de dikkat edilmelidir, hazır paketli gıdalar tüketilmemelidir. Hastaların yakın çevresindeki kişilerin de hasta kadar dikkatli olması önemlidir ve bulaşıcı hastalığı olan kişilerle temas kurulmamalıdır. Hastaların kalabalık ve havasız ortamlardan kaçınması da önemlidir.

Etkinlik, soru cevap kısmının ardından sona erdi.