Afyon Kocatepe Üniversitesinde Akademide Aile paneli düzenledi

TAKİP ET

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, "Akademide Aile" paneli düzenledi. Panel, Turizm Fakültesi Reha Kora Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Panele, Turizm Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Hasan Hüseyin Soybalı, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Özcan Zorlu, Doç. Dr. Ali Avan, Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Letife Özdemir, Dr. Öğretim Üyesi Mücahit Gültekin ve Dr. Öğretim Üyesi Meryem Şahin gibi isimlerin yanı sıra akademik personel ve öğrenciler katıldı. Panelde, aile kavramı, Filistin'de yaşananlar, psikolojik sağlamlık ve dini yönelimin aile hayatına etkisi gibi konular ele alındı.

Doç. Dr. Letife Özdemir, açış konuşmasında, Kadın ve Aile Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi hakkında bilgi verdi. Aile kavramının toplum için ne kadar önemli olduğuna değinen Özdemir, "Toplumu bir binaya benzetirsek aileler o binanın taş ve tuğlaları olacaktır. Binanın sağlamlığı kullanılan malzemenin sağlamlığına bağlıdır. Aynı şekilde toplumun huzuru, mutluluğu ve gelişmişlik düzeyi de ailelerin sağlamlığıyla ilgilidir. Bu yüzden zararlı unsurlardan uzak durarak aile yapısını korumalıyız. Aile, toplumun geleceğini şekillendiren sosyal bir olgudur" dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Mücahit Gültekin, "Ailede psikolojik sağlamlık" başlığıyla sunum yaptı. Filistin'de yaşanan olaylar hakkında değerlendirmelerde bulunan Gültekin, "Filistin'de yaşananlar sadece cinayet değil, katliamdır. Filistin üzerine atılan bombaların tonlarca olduğunu biliyoruz. Binlerce kişi öldü, bunların yüzde 70'ini bebekler ve kadınlar oluşturuyor. Uluslararası kuruluşlar bu konuda sessiz kalmaktadır. Ancak, Filistinliler güçlü bir psikolojik sağlamlıkla yaşamlarını sürdürmektedirler. Filistin, psikolojik sağlamlık kavramına yeni bir anlam kazandırmıştır" şeklinde konuştu.

Gültekin, psikolojik sağlamlığın esneklik üzerine kurulu bir kavram olduğunu belirtti. Bazı insanların küçük bir olayda bile büyük tepkiler verebildiğini, bazılarının ise hızla normal yaşamlarına dönebildiğini söyledi. Psikolojik sağlamlığın, insanların yaşam olaylarına esnek bir şekilde adapte olabilmeleriyle ilgili olduğunu ifade etti. Ayrıca, psikolojik olarak sağlam olan insanların güçlü anlamlandırma becerilerine ve umutlarına sahip olduklarını da vurguladı.

Dr. Öğretim Üyesi Meryem Şahin ise aile yaşantısını etkileyen önemli dinamiklerden birinin bireylerin inançları olduğunu söyledi. Şahin, dindar olan bireylerin aile içi deneyimlerinin, dindar olmayan bireylerden farklı olduğunu belirtti. Ayrıca, dindarlık seviyesi yüksek olan gruplarla yapılan araştırmalarda ailenin kutsallığına daha fazla önem verildiğinin gözlendiğini ifade etti. Şahin, ayrıca dindar bireylerin ilişki memnuniyetinin diğer gruplara göre daha yüksek olduğunu ve evliliklerine tanrısal bir anlam yüklediklerini söyledi.

Panel, soru cevap bölümüyle sona erdi.