21 Ekim İyot Eksikliği Bozukluklarını Önleme Günü

TAKİP ET

Eskişehir İl Sağlık Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, "21 Ekim Küresel İyot Eksikliği Bozukluklarını Önleme Günü...

Eskişehir İl Sağlık Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, "21 Ekim Küresel İyot Eksikliği Bozukluklarını Önleme Günü" dolayısıyla bir basın açıklaması yapmıştır. Bildirici, bu günün amacının tüm dünyada halkı iyot kullanımı ve etkinliği konusunda bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak olduğunu belirtmiştir.

Vücuttaki iyodun çoğunluğu tiroid bezinde bulunmaktadır. Tiroid bezinin yer aldığı boyun bölgesi, vücut için gerekli hormonları salgılar. Bu hormonlar büyüme ve gelişme sürecinde önemli rol oynar. İyot ise tiroid hormonlarının en temel bileşenlerinden biridir.

İyot eksikliği, tüm toplumları etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Özellikle gebeler ve küçük çocuklar, iyot eksikliği açısından daha riskli gruplardır. Bebekler ve çocuklarda iyot eksikliğinin sağlık sonuçları iyi bilinmektedir. Beyin hasarı ve zekâ geriliği, bebek ve çocuklarda iyot eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. İyot eksikliği, hayatın her döneminde sağlık sorunu teşkil etmekte ve çeşitli hastalıklara yol açmaktadır. En yaygın ve bilinen hastalıklardan biri ise guatr hastalığıdır. Bu hastalık, tiroid hormonlarının üretiminde bozulma sonucu oluşur.

Ayrıca, gebelerde iyot eksikliği nedeniyle düşük, ölü doğum ve düşük doğum ağırlığı daha sık görülmekte ve doğan çocuklarda "kretenizm" denilen bir hastalık ortaya çıkabilmektedir. Tüm dünyada, 18 milyon bebeğin annelerinin iyot eksikliği nedeniyle zihinsel engelli olduğu bilinmektedir. Ayrıca, 38 milyon bebeğin de doğum sırasında iyot eksikliği riskiyle karşı karşıya olduğu tahmin edilmektedir. Tahminlere göre, dünya genelinde 2 milyar insan yetersiz iyot alımıyla karşı karşıyadır.

Türkiye'de iyot eksikliği hastalıklarıyla mücadele etmek amacıyla tuzun iyotlanması yöntemi kullanılmaktadır. Sağlık Bakanlığı ve UNICEF işbirliğiyle 1994 yılından bu yana "İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı" yürütülmektedir. İyotlu tuz kullanılması, yeterli iyot alımının sağlanması ve kalp damar hastalıklarından korunmak için tuz tüketiminin azaltılması politikalarıyla birlikte, günlük tuz tüketimi 5 gramın altına indirildiğinde yeterli iyot desteği sağlanmış olacaktır.