Anasayfa
  • Gündem
  • Belediyeler
  • Asayiş
  • Siyaset
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yaşam Son Depremler Sivil Toplum İslam Sağlık Dünya Bölge Türkiye Magazin Eğitim Sanat Alışveriş Vefatlarımız
  • Ara
SON DAKİKA:
00:54
Zafer Meydanı'nda 15 Temmuz programına yoğun katılım
00:48
Emirdağ'nda 15 Temmuz'un 10. yılı programı gerçekleştirildi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. TÜRKER, STANDARDİZASYON ZİRVESİ'NE KATILDI
Gündem
18 Ekim 2018 - 22:38

TÜRKER, STANDARDİZASYON ZİRVESİ'NE KATILDI

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Muammer Türker, "Uluslararası Standartlara Yön Ver" konulu Standardizasyon Zirvesi’ne katıldı.

Gündem
18 Ekim 2018 - 22:38
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TÜRKER, STANDARDİZASYON ZİRVESİ’NE KATILDI

 Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Muammer Türker, "Uluslararası Standartlara Yön Ver" konulu Standardizasyon Zirvesi’ne katıldı. Zirve, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin'in katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Dünya Standartlar Günü’nü bu yıl da TOBB ve Türk Standartları Enstitüsü olarak birlikte kutladıklarını belirterek, “Uluslararası Standartlara Yön Ver temasını kullandığımız bu yılki etkinliğimizde özel sektörün tecrübelerini paylaşacağı bir panel gerçekleştireceğiz” dedi.

 

Standartların üretime ve iş yapış şekline ilişkin şartnameler olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “Peki, bu standartlar nasıl belirleniyor? CEN, CENELEC, ISO, IEC gibi kuruluşların kendi komitelerince belirleniyor bu standartlar. Peki, bu nasıl oluyor? Şimdi, bu kuruluşlara üye ülkeler var. Biz de o üye ülkelerden bir tanesiyiz. Diyelim bir ürün, basit olsun diye, yine önümdeki su şişesinden bir önek vereyim. Bu az önce bahsettiğim uluslararası kuruluşlar bu ürün için komite oluşturuyorlar. Bu komitede ise birçok ülkenin sandalyesi var. Fransa, Almanya, İtalya gibi birçok ülkenin sandalyesi var. Aslında bizim de sandalyemiz var. Ama Fransa, Almanya, İtalya ve diğer birçok ülkenin sanayicisi veya tüccarı konunun önemli olduğunu düşünerek, bu sandalyeleri doldururken, bizim bazı sandalyelerimiz şimdiye kadar boş kalmış, yeteri kadar doldurulamamış. Dolayısıyla şimdiye kadar birileri bizim yerimize standartlar belirlemiş. Biz sadece izlemişiz, onlar ne yazarlarsa onu yapmak zorunda kalmışız. Hatta zaman zaman belirlenen standartlarda üretim yapamamış, kimi pazarlara girmekte güçlükler yaşamışız” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, gelecek süreçte özel sektör çalışanlarına TOBB ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) olarak standardizasyon eğitimi vereceklerini, özel sektörün komitelere katılımını artırmak için TSE'den destek beklediklerini söyledi.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin küresel pazarda daha güçlü olmak için standardizasyon kuruluşlarında aktif bir biçimde yer alması gerektiğini belirterek, "Standart hazırlama süreçlerine iş dünyamız, binlerce hatta on binlerce temsilciyle katılmalıdır" dedi.

 

Varank, küresel kimlik kazanan ortak standartların önem taşıdığını, üretici ve tüketiciler arasında bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi.

 

Uluslararası rekabette başarılı olmak isteyen aktörlerin standart yapma sürecinde etkin rol almaya yöneldiğine dikkati çeken Varank, şöyle devam etti: "Standardı koyan üretici, pazara erken giriyor ve hâkimiyeti ele geçiriyor. Gelişmiş ülkeler, küresel ticaretteki üstünlüklerini devam ettirmek için standardizasyon faaliyetlerine etkin bir şekilde katılıyor. Bu ülkeler, standart altyapısı zayıf ülkelerde, bu yapı üzerinden hâkimiyet kurmaya çalışıyor. Örneğin, geri kalmış ülkelere sağladıkları yardımların bir bölümünü kendi kuruluşlarından hizmet alma şartına bağlıyorlar. Böylelikle kendi üreticileri, bu pazarlara daha avantajlı bir biçimde girmiş oluyor."

 

TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin de TSE bünyesinde Ayna Komiteler kurulduğunu ifade ederek, “Enstitü olarak uluslararası standardizasyon kuruluşlarına aktif olarak katılmakta, Ayna Komiteler vasıtasıyla ülkemiz sanayicisinin, girişimcilerinin, akademi dünyasının görüş ve önerilerini alarak söz konusu kuruluşlara ülke görüşü olarak bildirmekteyiz” dedi.

 

2017 yılında hazırladıkları eylem planı ile sanayicilerin standardizasyon çalışmalarına daha etkin katılmalarını sağlamayı hedeflediklerini belirten Şahin, “İş dünyamızın bu araçla dünya rekabetinde öne çıkacağını ön görmekteyiz. Fakat bugün gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda Ayna Komiteler’e katılımı çok az buluyoruz” şeklinde konuştu.

Reklam
EDİTÖR
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül, Afyonkarahisar merkezde yayın yapan afyonkenthaber.com’da uzun yıllardır yerel internet medyasında görev almakta, haber akışı...
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Zafer Meydanı'nda 15 Temmuz programına yoğun katılım
Zafer Meydanı'nda 15 Temmuz programına yoğun katılım
Emirdağ'nda 15 Temmuz'un 10. yılı programı gerçekleştirildi
Emirdağ'nda 15 Temmuz'un 10. yılı programı gerçekleştirildi
Başkan Burcu Köksal'dan 15 Temmuz gazisine ziyaret
Başkan Burcu Köksal'dan 15 Temmuz gazisine ziyaret
Afyonkarahisar şehir girişindeki silinen yol çizgileri sürücülerden tepki görüyor
Afyonkarahisar şehir girişindeki silinen yol çizgileri sürücülerden tepki görüyor
Çok Okunan Haberler
Afyon'un eski belediye başkanının eşi vefat etti
Afyon'un eski belediye başkanının eşi vefat etti
Afyon Cenaze İlanları: Bugün Hangi İsimler Son Yolculuğuna Uğurlanacak?
Afyon Cenaze İlanları: Bugün Hangi İsimler Son Yolculuğuna Uğurlanacak?
Afyon Cenaze İlanları Açıklandı: 11 Temmuz 2026 Defin Bilgileri
Afyon Cenaze İlanları Açıklandı: 11 Temmuz 2026 Defin Bilgileri
MXGP Türkiye ve NG Afyon MotoFest 2026'nın programı ve bilet fiyatları açıklandı
MXGP Türkiye ve NG Afyon MotoFest 2026'nın programı ve bilet fiyatları...
Afyon Cenaze İlanları 13 Temmuz 2026: Bugün Defnedilecek İsimler Açıklandı
Afyon Cenaze İlanları 13 Temmuz 2026: Bugün Defnedilecek İsimler Açıklandı
Afyonkarahisar'da Minibüs Durağında Silahlı Kavga: Durak Başkanı Hayatını Kaybetti
Afyonkarahisar'da Minibüs Durağında Silahlı Kavga: Durak Başkanı...
Son Yorumlananlar
Çay Belediyesi, Geleneksel Aşure Günü programı için vatandaşları davet etti
Çay Belediyesi, Geleneksel Aşure Günü programı için vatandaşları...
Çin heyeti Afyonkarahisar'da kiraz üretim alanlarını inceledi
Çin heyeti Afyonkarahisar'da kiraz üretim alanlarını inceledi
Eğitimci-Yazar Lokman Özkul'un
Eğitimci-Yazar Lokman Özkul'un "Ammuriyeli Selman" kitabı okurlarla...
ŞEHRİN MARKALAŞMA GAYRETİ SÜRECEK
ŞEHRİN MARKALAŞMA GAYRETİ SÜRECEK

Ana Sayfa
Gündem
Belediyeler
Asayiş
Siyaset
Spor
Ekonomi
Yaşam
Son Depremler
Sivil Toplum
İslam
Sağlık
Dünya
Bölge
Türkiye
Magazin
Eğitim
Sanat
Alışveriş
Vefatlarımız
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Sanat
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Vefatlarımız
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Yayın Politikası / Sorumluluk Reddi
  • Hizmet Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
  • Hakkımızda

Son dakika Afyon haberlerini doğru, güvenilir ve tarafsız gazetenizde takip edin, Afyon gündeminden haberiniz olsun. Afyon Kent Haber'in tüm hakları saklıdır.

Yazılım: Tumeva Bilişim

AfyonKentHaber