Anasayfa
  • Afyon Haber
  • Afyon İş İlanları
  • Gündem
  • Asayiş
  • Siyaset
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yaşam Son Depremler Sivil Toplum İslam Sağlık Dünya Bölge Türkiye Magazin Eğitim Sanat Alışveriş Vefatlarımız
  • Ara
SON DAKİKA:
03:42
Afyonkarahisar Güncel Akaryakıt Fiyatları Listelendi
03:38
422 İnsani Yardım Gönüllüsü Türkiye'ye Döndü
03:26
İscehisar Kaplıcasının Bayram Çalışma Saatleri Açıklandı
03:21
İscehisar Belediyesi İki Yeni Otobüs Aldı
03:17
Kılıçdaroğlu'ndan Mahkeme Kararı Sonrası İlk Açıklama
03:10
Afyonkarahisar'da Mustafa Candan Vefat Etti
03:09
Afyonkarahisar İçin Kuvvetli Yağış Uyarısı
02:21
AKÜ Emirdağ MYO'da Mezuniyet Coşkusu
01:49
Afyonkarahisar Valisi Naci Aktaş Trafik Denetimine Katılacak
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Başkan Şenol Aralık endeksini açıkladı
Gündem
12 Ocak 2016 - 00:10

Başkan Şenol Aralık endeksini açıkladı

Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası Afyonkarahisar Şubesi Şube Başkanı Nizamettin Şenol, bir basın açıklaması yaptı.

Gündem
12 Ocak 2016 - 00:10
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Başkan Şenol Aralık endeksini açıkladı
Şenol yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

 

 

 

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2015 Aralık ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

 

 

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Aralık 2015 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.160,42 TL olarak hesaplanırken, Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4.366,11 Lira olarak belirlendi.

 

 

Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre ‰ 0,15 oranında arttığını gösterirken, çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre ‰ 0,11 oranında yükseldi ve 1.662,00 Lira olarak hesaplandı. 

 

 

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin yalnızca ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2015 yılı Aralık ayında 1.704,41 Lira olarak tahmin edildi.

 

 

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Aralık 2015 verilerine göre günlük 34,51 TL olduğu belirlenirken,  ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.035,19 TL oldu.

 

Aralık 2015 itibarı ile ortalama 2.407,22 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının ‰43’ünü oluşturdu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 669,22 TL olarak belirlenen kira gideri ise Aralık 2015 ortalama maaşının ‰27,80’ine denk geldi.  Buna göre bir memur, ortalama maaşının ‰70,80’ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının ‰29,20’si kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Aralık 2015 maaşından geriye yalnızca 702,91 TL kaldı.  

Geride bıraktığımız 2015 yılının son ayı olan Aralık ayında da ortaya çıkan rakamlar daha önceki 11 ayda olduğu gibi yine bizi yanıltmamış ve asgari geçim haddi bir önceki aya göre artışını sürdürmüştür.

Zor ve meşakkatli geçen bir yıl olan 2015’de toplumun hiçbir kesiminin yüzü gülmediği gibi kamu çalışanları ve memur emeklilerimizin de yüzleri gülmemiştir. 

Bırakın kaşığı damla ile verilenlerin kepçeyle alındığı bu dönemde insanlarımız sürekli olarak kaybetmeye mahkum duruma getirilmişlerdir.

Özellikle 2015 yılı Ağustos ayında Memur-Sen’in imza attığı toplu sözleşmenin ardından Türkiye Kamu-Sen’in ortaya çıkardığı, memur ve emeklinin cebinden alınan yüzde 1,8’lik enflasyon farkı, 2016 yılının ilk mesai günüde açıklanan enflasyon rakamları ile resmi olarak ortaya çıkmıştır.

İnsanlarımızın cebindeki paranın bir lirasını dahi hesap ederek yaşadığı şu günlerde ceplerinden alınan aylık ortalama 50 TL’yi tarihi başarı olarak yutturmaya çalışmak yüzsüzlük değil de nedir?

Kamu çalışanlarının hak ve menfaatleri dışında her şeye söyleyecek söz bulan bu konfederasyon, masada bıraktığı yüzde 1’8’lik kayıp için neden konuşma aczi içine düşmüştür?

Türkiye Kamu-Sen olarak yargıyı taşıdığımız bu konunun memur ve emeklilerimizin lehine sonuçlanacağına canı gönülden inanıyorum.

Anlaşılacağı üzere, geride bıraktığımız 2015 yılı memur ve emeklilerimiz için tam bir yıkım yılı olmuştur. Bu yıkımın tamiri için yetkililer üzerine düşeni yapmalı, başta masada çalınan yüzde 1,8’lik enflasyon farkımız iade edilmeli, adil bir vergi sistemi ile geçtiğimiz yıllarda açılan yaralar bir nebze olsun sarılmalıdır.

EDİTÖR
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül
Mustafa Şengül, Afyonkarahisar merkezde yayın yapan afyonkenthaber.com’da uzun yıllardır yerel internet medyasında görev almakta, haber akışı...
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Afyonkarahisar İçin Kuvvetli Yağış Uyarısı
Afyonkarahisar İçin Kuvvetli Yağış Uyarısı
Afyonkarahisar Valisi Naci Aktaş Trafik Denetimine Katılacak
Afyonkarahisar Valisi Naci Aktaş Trafik Denetimine Katılacak
Dikkat! Meteoroloji Afyon, Denizli ve Uşak İçin Sağanak Yağış Uyarısı Yaptı
Dikkat! Meteoroloji Afyon, Denizli ve Uşak İçin Sağanak Yağış Uyarısı Yaptı
Afyonkarahisar'da 21 Mayıs'ta Geniş Kapsamlı Elektrik Kesintisi Yapılacak
Afyonkarahisar'da 21 Mayıs'ta Geniş Kapsamlı Elektrik Kesintisi Yapılacak
Çok Okunan Haberler
Kasımpaşa – Galatasaray Maçı Saat Kaçta ve Hangi Kanalda Canlı Yayınlanacak?
Kasımpaşa – Galatasaray Maçı Saat Kaçta ve Hangi Kanalda Canlı...
Afyon’da Öztürk Ailesinin Acı Günü
Afyon’da Öztürk Ailesinin Acı Günü
Fenerbahçe – Eyüpspor Maçı Saat Kaçta ve Hangi Kanalda Yayınlanacak?
Fenerbahçe – Eyüpspor Maçı Saat Kaçta ve Hangi Kanalda Yayınlanacak?
Özdilek Holding Afyonkarahisar çalışanı Yunus Emre Yeşilkaya hayatını kaybetti
Özdilek Holding Afyonkarahisar çalışanı Yunus Emre Yeşilkaya hayatını...
Afyonkarahisar’da Bugün Vefat Edenler: 15 Mayıs 2026
Afyonkarahisar’da Bugün Vefat Edenler: 15 Mayıs 2026
Afyonkarahisar SMMM Odası Disiplin Kurulu Başkanı Hasan Demirel vefat etti
Afyonkarahisar SMMM Odası Disiplin Kurulu Başkanı Hasan Demirel vefat...
Son Yorumlananlar
AKÜ, Dr. Tuncer Mutlu'nun vefatı sebebiyle taziye ilanı yayınladı
AKÜ, Dr. Tuncer Mutlu'nun vefatı sebebiyle taziye ilanı yayınladı...
Burcu Köksal: Kendi İrademle Karar Verdim
Burcu Köksal: Kendi İrademle Karar Verdim
1923 Afyonspor Üst Tura Yükseldi: Marmaris’te Tek Golle Zafer
1923 Afyonspor Üst Tura Yükseldi: Marmaris’te Tek Golle Zafer
AVŞAR MADEN SUYU ZİYARET EDİLDİ
AVŞAR MADEN SUYU ZİYARET EDİLDİ

Ana Sayfa
Afyon Haber
Afyon İş İlanları
Gündem
Asayiş
Siyaset
Spor
Ekonomi
Yaşam
Son Depremler
Sivil Toplum
İslam
Sağlık
Dünya
Bölge
Türkiye
Magazin
Eğitim
Sanat
Alışveriş
Vefatlarımız
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Sanat
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Vefatlarımız
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Yayın Politikası / Sorumluluk Reddi
  • Hizmet Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
  • Hakkımızda

Son dakika Afyon haberlerini doğru, güvenilir ve tarafsız gazetenizde takip edin, Afyon gündeminden haberiniz olsun. Afyon Kent Haber'in tüm hakları saklıdır.

Yazılım: Tumeva Bilişim

AfyonKentHaber