Anasayfa
  • Afyon Haber
  • Afyon İş İlanları
  • Gündem
  • Asayiş
  • Siyaset
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yaşam Son Depremler Sivil Toplum İslam Sağlık Dünya Bölge Türkiye Magazin Eğitim Sanat Alışveriş Vefatlarımız
  • Ara
SON DAKİKA:
05:32
Komşu ilde acı olay: Yaşar Elbi evinde ölü bulundu
05:29
Fethiye'de çantayı kurtarmak isterken canından oluyordu!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. BAĞ-KUR'luya Erken Emekli Olma Müjdesi
Ekonomi
23 Eylül 2016 - 09:08

BAĞ-KUR'luya Erken Emekli Olma Müjdesi

Sgk Rehberinin haberine göre , Emekli olabilmek için üç temel şartın birlikte sağlanması gerekiyor.

Ekonomi
23 Eylül 2016 - 09:08
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
BAĞ-KUR’luya Erken Emekli Olma Müjdesi
Bu şartlardan birincisi sigortalılık süresi, ikincisi yaş, üçüncüsü ise prim gün sayısıdır. Yani emekli olabilmek için, hem sigortalılık süresini doldurmuş olmanız, hem prim ödeme gün sayısını tamamlamış olmanız, hem de yaş şartını yerine getirmiş olmanız gerekiyor.

Bu kriterlerden herhangi birini yerine getirmediğiniz takdirde ise maalesef şartlar yerine getirilinceye kadar emekli aylığına hak kazanamıyorsunuz.

…

Sigortalılık süresi nedir?

Sigortalılık süresi, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına bağlı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarih ile emekli olabilmek için yazılı istekte bulunduğu tarih; ölen sigortalılar için ilk defa çalışmaya başladığı tarih ile ölüm tarihi arasında geçen süredir.

Bu sürenin tamamen çalışılarak ya da prim ödenerek geçirilmiş olması gibi bir şart aranmadığı için, sigortalıların bu süreler içinde aralıklı ya da birden çok sigortalılık haline tabi çalışması mümkün bulunmaktadır.

…

1/10/2008 tarihinden önce kayıt ve tescili yaptırmamış Bağ-Kurluların sigortalılıkları 1/10/2008 tarihinde başlatıldı.

Sosyal güvenlik yasasına göre tarımsal faaliyette bulunan sigortalılar hariç Bağ-Kur kapsamında sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 1479 sayılı Kanun gereğince 1/10/2008 tarihine kadar kayıt ve tescillerini yaptırmayanların sigortalılıkları 1/10/2008 tarihinden itibaren başlatılmıştır.

Örneğin ticari kazanç getiren faaliyetinden dolayı 17/5/2003 tarihinde vergi mükellefiyeti bulunan ancak 1/10/2008 tarihine kadar sigortalılık tescil işlemini yaptırmamış olan vatandaşın sigortalılığı 1/10/2008 tarihi itibariyle başlatılmıştır.

…

2016/26 sayılı Genelge ile Bağ-Kur’luların tescil işlemlerinde değişikliğe gidildi.

SGK’nın 2016/26 sayılı Genelgesinde vergi mükellefiyeti 1/10/2008 tarihinden önce başladığı halde 1/10/2008 tarihinden önce Bağ-Kur’a müracaat ederek kayıt ve tescilini yaptırmayan ancak 1/10/2008 tarihinden önce doğru Bağ Kur numarası üzerinden  prim ödemesinde bulunan vatandaşlara yeni bir imkan getirildi.

Yapılan düzenlemeyle 1/10/2008 tarihinden önce Bağ-Kur’a müracaat ederek kayıt ve tescilini yaptırmayan ancak 1/10/2008 tarihinden önce doğru Bağ Kur numarası üzerinden  prim ödemesinde bulunan vatandaşlar SGK’ya müracaat ederek Kurum hesaplarına intikal etmiş olan prim ödemelerine göre sigortalılığının başlatılmasını talep etmeleri halinde, Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılıkları ticari faaliyetlerinin başladığı tarih itibariyle başlatılacaktır.

Prim ödemesi bulunduğu halde giriş bildirgesinin Kurum kayıtlarına intikal etmemesi nedeniyle kayıt ve tescili yapılmayan ve primleri iade edilen sigortalılar da talepte bulunmaları halinde, bu imkanlardan istifade edebileceklerdir.

…

SGK genelgesinde 1/10/2008 tahinden önce isteğe bağlı sigortalı olanlar da unutulmamış.

SGK genelgesinde, 1/10/2008 tarihinden önce isteğe bağlı sigortalı olarak kayıt ve tescili yapılan ancak prim ödemesi bulunmaması nedeniyle tescil tarihi itibariyle sigortalılıkları durdurulan vatandaşların, 1/10/2008 tarihinden önce Bağ-Kur kapsamında faaliyette bulunduklarının tespit edilmesi halinde, 1/10/2008 tarihinden önce kayıt ve tescil işlemlerinin yapılmış olması nedeniyle Bağ-Kur kapsamındaki faaliyetlerinin başladığı tarih itibariyle Bağ-Kur kapsamında sigortalılıklarının başlatılacağına yer verilmiş.

Dolayısıyla, kayıt ve tescil işlemlerini 1/10/2008 tarihinden önce yaptırmamış Bağ-Kur kapsamındaki vatandaşlar  1/10/2008 tarihinden önce doğru Bağ Kur numarası üzerinden  prim ödemesinde bulunduklarını kanıtlamaları veya isteğe bağlı sigortalı tescil işlemlerini yaptırmış olmaları ve bu durumlarını kanıtlayıcı belgelerle birlikte SGK’ya başvuruda bulunmaları halinde sigortalılık başlangıç tarihleri 1/10/2008 tarihinden önceki bir tarihe çekileceğinden, mevcut durumdan çok daha önce bir tarihte emekli olma imkanına kavuşabileceklerdir.

EDİTÖR
Afyon Kent Haber
Afyon Kent Haber
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Motorine 2,40 TL Zam Bekleniyor: Yeni Fiyatlar Salı Günü Yürürlükte
Motorine 2,40 TL Zam Bekleniyor: Yeni Fiyatlar Salı Günü Yürürlükte
İstanbul'da Kurumsal Ofis Taşımacılığında Yeni Dönem: LEVEL Nakliyat Profesyonel Çözümleriyle Öne Çıkıyor
İstanbul'da Kurumsal Ofis Taşımacılığında Yeni Dönem: LEVEL Nakliyat Profesyonel Çözümleriyle Öne Çıkıyor
Darphane’den flaş karar: Bu paralar artık basılmayacak
Darphane’den flaş karar: Bu paralar artık basılmayacak
Görsel Sunum Pastanelerde Satın Alma Kararlarını Nasıl Etkiliyor?
Görsel Sunum Pastanelerde Satın Alma Kararlarını Nasıl Etkiliyor?
Çok Okunan Haberler
Afyon Cenaze İlanları – 18 Şubat 2026
Afyon Cenaze İlanları – 18 Şubat 2026
Afyon Cenaze İlanı: Türe Ailesinin Acı Günü
Afyon Cenaze İlanı: Türe Ailesinin Acı Günü
Afyon Cenaze İlanları: Kızılkaya Ailesinin Acı Günü
Afyon Cenaze İlanları: Kızılkaya Ailesinin Acı Günü
Afyonkarahisar'da iftar çadırları ve dağıtım noktaları açıklandı - 2026 Yılı
Afyonkarahisar'da iftar çadırları ve dağıtım noktaları açıklandı...
HAZIRLIKLARA BAŞLANDI: KÜLLİYE'DE İFTAR YAYINI
HAZIRLIKLARA BAŞLANDI: KÜLLİYE'DE İFTAR YAYINI
Sandıklı’da dinlenme tesisinde park halindeki araçta ceset bulundu
Sandıklı’da dinlenme tesisinde park halindeki araçta ceset bulundu
Son Yorumlananlar
Salim Bağcıman, Yıllar Sonra Müzik Arenasına Geri Dönüyor!
Salim Bağcıman, Yıllar Sonra Müzik Arenasına Geri Dönüyor!
Emirdağ'da Gönül Sohbetleri Yeniden Düzenleniyor
Emirdağ'da Gönül Sohbetleri Yeniden Düzenleniyor
Afyonkarahisar’dan Mekke’ye Karayoluyla Hac Yolculuğu
Afyonkarahisar’dan Mekke’ye Karayoluyla Hac Yolculuğu
TCDD En Az Lise Mezunu 108 İşçi Alımı
TCDD En Az Lise Mezunu 108 İşçi Alımı

Ana Sayfa
Afyon Haber
Afyon İş İlanları
Gündem
Asayiş
Siyaset
Spor
Ekonomi
Yaşam
Son Depremler
Sivil Toplum
İslam
Sağlık
Dünya
Bölge
Türkiye
Magazin
Eğitim
Sanat
Alışveriş
Vefatlarımız
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Sanat
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Vefatlarımız
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Yayın Politikası / Sorumluluk Reddi
  • Hizmet Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
  • Hakkımızda

Son dakika Afyon haberlerini doğru, güvenilir ve tarafsız gazetenizde takip edin, Afyon gündeminden haberiniz olsun. Afyon Kent Haber'in tüm hakları saklıdır.

Yazılım: Tumeva Bilişim

AfyonketnHaber