Anasayfa
  • Sivil Toplum
  • Afyon Haber
  • Afyon İş İlanları
  • Gündem
  • Asayiş
  • Siyaset
  • Spor
  • Ekonomi
  • Yaşam Son Depremler İslam Sağlık Dünya Bölge Türkiye Magazin Eğitim Sanat Alışveriş Vefatlarımız
  • Ara
SON DAKİKA:
11:09
2026 Asgari Ücret İçin Masada Konuşulan 6 Rakam Ortaya Çıktı
10:56
Bayat’ta Köprü Üstünde Feci Kaza: Bir Kişi Hayatını Kaybetti
10:53
Afyon’da Sebahat Görgeç Hayatını Kaybetti
01:49
Afyonkarahisar’da Dünya Engelliler Günü İçin Düzenlenen Program İlgi Gördü
01:06
Afyonkarahisar'da Emekli Kamu Görevlisi Dualarla Son Yolculuğuna Uğurlandı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. BAĞ-KUR'luya Erken Emekli Olma Müjdesi
Ekonomi
23 Eylül 2016 - 09:08

BAĞ-KUR'luya Erken Emekli Olma Müjdesi

Sgk Rehberinin haberine göre , Emekli olabilmek için üç temel şartın birlikte sağlanması gerekiyor.

Ekonomi
23 Eylül 2016 - 09:08
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
BAĞ-KUR’luya Erken Emekli Olma Müjdesi
Bu şartlardan birincisi sigortalılık süresi, ikincisi yaş, üçüncüsü ise prim gün sayısıdır. Yani emekli olabilmek için, hem sigortalılık süresini doldurmuş olmanız, hem prim ödeme gün sayısını tamamlamış olmanız, hem de yaş şartını yerine getirmiş olmanız gerekiyor.

Bu kriterlerden herhangi birini yerine getirmediğiniz takdirde ise maalesef şartlar yerine getirilinceye kadar emekli aylığına hak kazanamıyorsunuz.

…

Sigortalılık süresi nedir?

Sigortalılık süresi, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına bağlı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarih ile emekli olabilmek için yazılı istekte bulunduğu tarih; ölen sigortalılar için ilk defa çalışmaya başladığı tarih ile ölüm tarihi arasında geçen süredir.

Bu sürenin tamamen çalışılarak ya da prim ödenerek geçirilmiş olması gibi bir şart aranmadığı için, sigortalıların bu süreler içinde aralıklı ya da birden çok sigortalılık haline tabi çalışması mümkün bulunmaktadır.

…

1/10/2008 tarihinden önce kayıt ve tescili yaptırmamış Bağ-Kurluların sigortalılıkları 1/10/2008 tarihinde başlatıldı.

Sosyal güvenlik yasasına göre tarımsal faaliyette bulunan sigortalılar hariç Bağ-Kur kapsamında sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 1479 sayılı Kanun gereğince 1/10/2008 tarihine kadar kayıt ve tescillerini yaptırmayanların sigortalılıkları 1/10/2008 tarihinden itibaren başlatılmıştır.

Örneğin ticari kazanç getiren faaliyetinden dolayı 17/5/2003 tarihinde vergi mükellefiyeti bulunan ancak 1/10/2008 tarihine kadar sigortalılık tescil işlemini yaptırmamış olan vatandaşın sigortalılığı 1/10/2008 tarihi itibariyle başlatılmıştır.

…

2016/26 sayılı Genelge ile Bağ-Kur’luların tescil işlemlerinde değişikliğe gidildi.

SGK’nın 2016/26 sayılı Genelgesinde vergi mükellefiyeti 1/10/2008 tarihinden önce başladığı halde 1/10/2008 tarihinden önce Bağ-Kur’a müracaat ederek kayıt ve tescilini yaptırmayan ancak 1/10/2008 tarihinden önce doğru Bağ Kur numarası üzerinden  prim ödemesinde bulunan vatandaşlara yeni bir imkan getirildi.

Yapılan düzenlemeyle 1/10/2008 tarihinden önce Bağ-Kur’a müracaat ederek kayıt ve tescilini yaptırmayan ancak 1/10/2008 tarihinden önce doğru Bağ Kur numarası üzerinden  prim ödemesinde bulunan vatandaşlar SGK’ya müracaat ederek Kurum hesaplarına intikal etmiş olan prim ödemelerine göre sigortalılığının başlatılmasını talep etmeleri halinde, Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılıkları ticari faaliyetlerinin başladığı tarih itibariyle başlatılacaktır.

Prim ödemesi bulunduğu halde giriş bildirgesinin Kurum kayıtlarına intikal etmemesi nedeniyle kayıt ve tescili yapılmayan ve primleri iade edilen sigortalılar da talepte bulunmaları halinde, bu imkanlardan istifade edebileceklerdir.

…

SGK genelgesinde 1/10/2008 tahinden önce isteğe bağlı sigortalı olanlar da unutulmamış.

SGK genelgesinde, 1/10/2008 tarihinden önce isteğe bağlı sigortalı olarak kayıt ve tescili yapılan ancak prim ödemesi bulunmaması nedeniyle tescil tarihi itibariyle sigortalılıkları durdurulan vatandaşların, 1/10/2008 tarihinden önce Bağ-Kur kapsamında faaliyette bulunduklarının tespit edilmesi halinde, 1/10/2008 tarihinden önce kayıt ve tescil işlemlerinin yapılmış olması nedeniyle Bağ-Kur kapsamındaki faaliyetlerinin başladığı tarih itibariyle Bağ-Kur kapsamında sigortalılıklarının başlatılacağına yer verilmiş.

Dolayısıyla, kayıt ve tescil işlemlerini 1/10/2008 tarihinden önce yaptırmamış Bağ-Kur kapsamındaki vatandaşlar  1/10/2008 tarihinden önce doğru Bağ Kur numarası üzerinden  prim ödemesinde bulunduklarını kanıtlamaları veya isteğe bağlı sigortalı tescil işlemlerini yaptırmış olmaları ve bu durumlarını kanıtlayıcı belgelerle birlikte SGK’ya başvuruda bulunmaları halinde sigortalılık başlangıç tarihleri 1/10/2008 tarihinden önceki bir tarihe çekileceğinden, mevcut durumdan çok daha önce bir tarihte emekli olma imkanına kavuşabileceklerdir.

EDİTÖR
Afyon Kent Haber
Afyon Kent Haber
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
2026 Asgari Ücret İçin Masada Konuşulan 6 Rakam Ortaya Çıktı
2026 Asgari Ücret İçin Masada Konuşulan 6 Rakam Ortaya Çıktı
Zeytinyağı Fiyatları Neden Yükseliyor? Etiketin Arkasındaki
Zeytinyağı Fiyatları Neden Yükseliyor? Etiketin Arkasındaki "Sıvı Altın" Matematiği
İstanbul'da Otomatik Tente Talebi ve Tente Fiyatları
İstanbul'da Otomatik Tente Talebi ve Tente Fiyatları
Afyon'un En İyi Araç Kiralama Şirketleri
Afyon'un En İyi Araç Kiralama Şirketleri
Çok Okunan Haberler
Afyonkarahisar’da Sevilen Esnaf Vefat Etti
Afyonkarahisar’da Sevilen Esnaf Vefat Etti
Afyonkarahisar'da Bıçaklı Tartışma Can Kaybıyla Sonuçlandı
Afyonkarahisar'da Bıçaklı Tartışma Can Kaybıyla Sonuçlandı
Afyon’da İnşaat Mühendisi Hayatını Kaybetti
Afyon’da İnşaat Mühendisi Hayatını Kaybetti
Afyon’da 61 Yaşındaki Vatandaş Vefat Etti
Afyon’da 61 Yaşındaki Vatandaş Vefat Etti
Afyon’da Çangal ve Çekdemir Ailelerinin Acı Günü
Afyon’da Çangal ve Çekdemir Ailelerinin Acı Günü
Afyon’da 1 Aralık Cenaze İlanları Yayımlandı
Afyon’da 1 Aralık Cenaze İlanları Yayımlandı
Son Yorumlananlar
Afyonkarahisar’da 20 Yıllık Bekleyiş Sona Yaklaştı
Afyonkarahisar’da 20 Yıllık Bekleyiş Sona Yaklaştı
Bir Güne 20 Yıl Kaybetmek Adil mi? Adalet İçin 12 Ekim’de Meydandalar
Bir Güne 20 Yıl Kaybetmek Adil mi? Adalet İçin 12 Ekim’de Meydandalar
Afyonda semt pazarları hangi günler kuruluyor?
Afyonda semt pazarları hangi günler kuruluyor?
TCDD En Az Lise Mezunu 108 İşçi Alımı
TCDD En Az Lise Mezunu 108 İşçi Alımı

Ana Sayfa
Sivil Toplum
Afyon Haber
Afyon İş İlanları
Gündem
Asayiş
Siyaset
Spor
Ekonomi
Yaşam
Son Depremler
İslam
Sağlık
Dünya
Bölge
Türkiye
Magazin
Eğitim
Sanat
Alışveriş
Vefatlarımız
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bölge
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Sağlık
  • Sanat
  • Siyaset
  • Spor
  • Türkiye
  • Vefatlarımız
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri
Google Play
ücretsiz indirin

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Hizmet Şartları
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
  • Hakkımızda

Son dakika Afyon haberlerini doğru, güvenilir ve tarafsız gazetenizde takip edin, Afyon gündeminden haberiniz olsun. Afyon Kent Haber'in tüm hakları saklıdır.

Yazılım: Tumeva Bilişim

AfyonketnHaber